חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הורים, הקשיבו לילד
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
נושאים נוספים
שיחת השבוע 1443 - כל המדורים ברצף
עכשיו הזמן להיכנס למקלט
יש חדש
תשובה מבטלת עונש מוות?
מינוי מלך
מקור ההפליה
אלול מטהר
תהילים במדבר
עוד ערי מקלט
הורים, הקשיבו לילד
קביעת מזוזה מחדש

"אחרי הולדת בני האוטיסט, רפאל, היו רופאים שהמליצו לאשפזו במרכז רפואי מיוחד, בטענה שכשיגדל יהפוך לאלים. היינו המומים. במקום לשקוע בייאוש, החלטנו לעשות הכול כדי לעזור לו. סיפרו לנו על מכון בארה"ב שמנוהל על-ידי זוג יהודים. שהינו שם כמה שבועות וקיבלנו כלים מיוחדים כיצד לגדל ילד אוטיסט. פגשנו שם זוג חסידי חב"ד, והם סיפרו לנו כי הרבי הציע להם לבוא למכון עם בנם. כשחזרנו לארץ, יצאנו עם בננו למסע מדהים. כיום רפאל בן 28. הוא קורא וכותב בעברית ובאנגלית, מצייר ציורים שנמכרים בסכומים יפים, ושמח מאוד. בעקבותיו, שינינו הרבה דברים בגישתנו אל החיים".

הדובר הוא הרב יעקב פלדמן (61), יועץ חינוכי מוּכר. בימים האלה הוא מופיע הרבה בימי היערכות של בתי ספר. תפסנו אותו בין הרצאה להרצאה וביקשנו ממנו לחלוק עמנו כמה תובנות חינוכיות לקראת פתיחת שנת הלימודים.

תחושה שהילד אהוב

בעקבות לידת בנו, החל פלדמן ללמוד חינוך מיוחד ונעשה מומחה בתחום. לצד הרצאות הוא עובד בקביעות במכללת 'אורות' באלקנה. הוא שם דגש על חינוך מונע: "כאשר יש תקשורת נכונה בין ההורים, היא משמשת מעין רשת של הרגעה וביטחון לילדים. על-ידי חינוך בנחת, בחיוך, מתוך אהבה – אפשר לפתור חלק מהבעיות".

איך נוכל לסייע לילדינו לעבור שנה של הצלחה בבית הספר? הרב פלדמן: "ראשית, לשחרר את הילד בבוקר עם הרבה חום ואהבה. שיֵדע שבצאתו מן הבית ובשובו אליו – הוא אהוב. נהגתי תמיד לומר לילדיי בצאתם לבית הספר: מי שאוהב אתכם – כיף לו, מי שלא – הפסד שלו. שנית, לא להפסיק להקשיב לילדים. כן, גם לכל ה'שטויות' שהם מספרים בשובם מבית הספר. חשוב שילד ירגיש כי הדברים שחווה מעניינים את הוריו".

פתרון בשורש

בעידן הדיגיטלי רבות הסכנות האורבות לפתחם של הילדים. "ילדים בורחים לסלולרי משתי סיבות. האחת, זו דרך להיות מקובל בחברה. שנית, עולמם-שלהם אינו מספק. הורים ומורים יכולים להתמודד יותר בקלות עם מגֵפת הסלולר והאינטרנט כאשר יפתרו את הבעיה בשורשה.

"ילדים שמרגישים צורך לעשות רושם מביאים מכשירים דיגיטליים לכיתה, כי הם אינם מאמינים שיש להם מה לתת, ומשכך הם צריכים לייבא. אני אומר להורים: בדקו שהילדים שלכם מלאים ושמחים, וממילא לא יזדקקו לזה. ילד מסופק, שחוֹוה חוויות של הצלחה, זקוק פחות להתנסויות חיצוניות".

קשר והתעניינות

פלדמן ממליץ לעמוד בקשר קבוע עם הצוות החינוכי: "הורה שמקיים קשר רצוף לא יצטרך לנחש מה הילד עושה במשך שעות היום. גם מורה היודע שההורה יתעניין בילד ידאג יותר לשים לב אליו".

לסיום, הרב פלדמן ממליץ להורים להיזהר בכל הקשור לאמצעי מדיה פרוצים בתוך הבית ואם הם הכרחיים, להישמר באמצעות סינון בטוח. "הרשת מפילה חללים בקלות רבה מאוד, וזאת גם בלי להזכיר את הרס החברתיוּת ושאר השפעות שליליות".


פלדמן בוועידת המחנכים (צילום: יוסי בלשניקוב)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)