חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

בקשת סליחה
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1553 - כל המדורים ברצף
ארבעה פירושים ומוקש אחד
יש חדש
למה נלקח משה מבני ישראל?
יום הכיפורים
הסידור מתפלל
ונסלח לכל עדת
הס קטֵגור
סליחה בשיא ההתעלות
מהמפלגה האנטישמית לעלייה לארץ
בקשת סליחה

שאלה: מי צריך לבקש מחילה מחברו, וכיצד יש לעשות זאת?

תשובה: אמרו חז"ל, שעבֵרה שבין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר לו, עד שיפייס את חברו. חובת הפיוס היא כל השנה, ומי שלא מצא פנאי לעשות זאת – יכול להמתין ליום אחר; אבל לפני יום הכיפורים חייבים לתקן הכול, כדי להיטהר מכל העוונות. ובכל-זאת, אם לא עשה זאת לפני יום הכיפורים, או ניסה ולא הצליח לפייס את הנפגע, אין לו להמתין עד יום הכיפורים הבא אלא יפייסנו בהזדמנות הראשונה.

הגונב או העושק ממון חברו, וכן הגוזלו או החובל בגופו או בנכסיו, אף שכבר שילם את הנזק כפי ההלכה, ואף המצערו בדברים – חייב לבקש ממנו מחילה. והמבזהו בפני רבים, חייב לבקש מחילה גם כן בפני רבים.

המגנה אדם באוזני אחרים צריך לספר לו שעשה זאת ולבקש ממנו מחילה על כך. אבל אם עצם ידיעת הדבר תסב לחברו עגמת נפש, יש להימנע מפירוט, ולבקשו מחילה באמירה כללית: "אם פגעתי בך...".

המבקש מחילה ולא נענה, יפנה שוב בדרך פיוס שונה. אם לא הועיל, יפנה פעם שלישית בדרך אחרת, ובכל פעם ייקח איתו שלושה אנשים ויפייסנו לפניהם (על-פי ה'ביאור הלכה' ייקחם רק מהפעם השנייה ואילך), ואם לא נתפייס גם אז, דיי בכך. אבל עליו להודיע לעשרה אנשים שהלך לפייסו ולא הצליח, כדי שלא יחשדוהו הבריות שלא רצה להכניע את עצמו ולבקש מחילה.

מקורות: יומא פה,ב. פז,א. ב"ק צב,א. רמב"ם הל' תשובה פ"ב ה"ב ופ"ד ה"ט. שו"ע או"ח סי' תרו, נו"כ ושו"ע אדה"ז. פסקי תשובות ס"ק א-ד, וש"נ. הליכות בין אדם לחברו עמ' כ ואילך, וש"נ.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)