חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

תורה נעלמת יוצאת לאור
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1651 - כל המדורים ברצף
לגלות משמעות חדשה לחיים
יש חדש
הקב"ה ידע ורצה
בן סורר ומורה
פרנסה לקב"ה
לכבוש ולא לשבור
שיקוי הפלא
"אימתי?" – "לכשיפוצו"
תורה נעלמת יוצאת לאור
תכתובות של נפטר

אחרי כשני עשורים שהרב נפתלי-הירץ פלינטנשטיין מנהל את 'מכון שפתי צדיקים', לההדרת תורת החסידות והפצתה, החליט בעת האחרונה לייחס יותר זמן למסירת שיעורים והרצאות על החסידות.

"אני אוהב לדבר על מייסד החסידות, הבעש"ט", הוא מסביר. "רבים אינם מכירים את הרקע ההיסטורי לגילוי אור החסידות. כמו-כן מצאתי כי ציבור מגוּון שלמרבה הצער אינו מתחבר למילות התפילה, יכול להיעזר מאוד בתורת החסידות. כשהאנשים האלה מגלים את המבט הייחודי שלה על התפילה, משתנה כל המבט עליה".

מחקר מתוך אמונה

את המכון, העוסק במחקר תורתם, תולדותיהם ומורשתם הרוחנית של גדולי החסידות, הקים לפני כארבעים שנה אביו, האדמו"ר מקופיטשניץ שליט"א, רבי יצחק-מאיר פלינטנשטיין. זה אחד המכונים החסידיים הראשונים שקמו. לצד ההוצאה לאור, המכון מפעיל מערך שיעורי חסידות בבתי מדרש ובכוללים. "אבא הקים את המכון כדי לעסוק בהוצאה לאור של ספרי חסידות ובחקר החסידות, מתוך גישה של אמונה טהורה", אומר הרב נפתלי.

לאורך השיחה הוא מרבה לדבר על מפעל ייחודי שהמכון עמל עליו זמן רב: הוצאתה לאור של תורת רבי ישראל מרוז'ין. "תורתו הייתה נעלמת למדיי", הוא מספר. "נעזרנו בכתבי-יד ובמסמכים שקיבלנו. זו הייתה יצירה חדשה של ממש, שזכתה להדים רבים בעולם התורני".

בלי שיקול כלכלי

גם תורתו של רבי מנחם-מענדל מרימנוב הייתה נעלמת. מה הסיבה לאי-הפרסום? "כל נושא לגופו", הוא משיב. "אצל רבי ישראל מרוז'ין, למשל, שמעתי שהיה עניין אצל ממשיכיו שלא להדפיס, על בסיס התבטאותו שהמשכיותו היא בבניו. תורתו הועתקה במחברות, ואלה הועברו מיד ליד. באשר לרבי מנחם-מענדל מרימנוב אין לי תשובה ברורה. בפועל, תורתו הייתה פזורה בחוברות קטנות. אנחנו קיבצנו את כל תורותיו על הש"ס, המועדים ועוד".

כחמישים ספרים הוציא המכון עד היום, אף שלא כולם מחזירים את ההשקעה הכלכלית. "המכון אינו שואף להיות ריווחי", מבהיר הרב נפתלי. "כל המטרה שלנו היא הפצת החסידות".

במקום שאין איש

איך מחליטים איזה ספר להוציא לאור? הרב נפתלי מפתיע: "ספר שאנחנו יודעים כי איש מלבדנו לא יוציא לאור – מקבל עדיפות. לפעמים אנו מקבלים בקשות מיוחדות, ובעקבותיהן ניגשים למיזמים חדשים".

במכון מצוי ארכיון רב-ערך על תורת החסידות, ובו מסמכים, תעודות, מכתבים ותמונות. החומר העשיר חשף תגליות היסטוריות חשובות. "אחד הדברים שחקרנו זו התופעה המופלאה של תלמידי חכמים גדולים וחשובים, שנהפכו לתלמידיו של המגיד והתבטלו אליו לגמרי", הוא אומר. בתוך הספרות החסידית העניפה הוא מציין במיוחד את ספר התניא: "זה הספר החסידי היחיד שנכתב בשאיפה להסביר את דרך החסידות. ברבות השנים הופיעו ספרים רבים, אך ספר התניא נשאר במקומו הייחודי, כמתווה דרך לרבים".


כשחסידים חוקרים חסידות. הרב פלינטנשטיין


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)