חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

'והגדת לבנך' בבית המסוגר
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1736 - כל המדורים ברצף
מה נשתנה הסדר הזה
יש חדש
לפעמים צריך 'לבלוע' את המצה
חג הפסח
שאלת הילדים ורמזים עליונים
מצוות כמרורים
האורח המפתיע
בין שתי הגאולות
'והגדת לבנך' בבית המסוגר
חיטוי אלכוהולי בפסח

מה בדיוק עובר על מיליוני ילדים בימים האלה? האם לשתף אותם בדאגות הפרנסה? ואיזה מסר עלינו, ההורים, לתת לילדים? שוחחנו עם הרב חיים ולדר (51), היועץ החינוכי והסופר, שמאחוריו עשרות ספרי ילדים פופולריים.

באשר לחרדות ולדר נחרץ: "הדרך היחידה של ילדים להתבונן במציאות – היא דרך הוריהם. לא רק בימי הקורונה, אלא בכלל במעגל החיים, במשבר כלכלי-משפחתי, בעת נפילת טילים וכדומה. הורים שמשדרים ביטחון – ילדיהם יהיו חסינים יותר. הורים שמשדרים פחד ומשתמשים בביטויים של חרדה והיסוס – ילדיהם יעברו תקופה קשה. המסקנה ברורה: תעבירו את הימים האלה בכיף, וזה מה שהילדים יזכרו. הרבו בביטוים בסגנון 'יהיה בסדר בעזרת השם'. יותר חיזוק, יותר אמונה".

לא הפסיכולוג שלך

ולדר אינו חי ביקום אחר, רק ממליץ לשמור על הילדים. "לרבים יש דאגות כלכליות, ולכן מה? נשתף בזה את הילדים? הרי ברור שזה יגרום לתוצאות קשות. ילד ששומע מהוריו שאין להם כסף, עלול לגנוב אוכל מהמכולת, כי יבין שאין מי שיגן עליו. לא צריך לומר 'כן' לכל בקשה של הילד. אפשר להשיב ברכּוּת: 'לא, יש לנו שיקולים אחרים'. ככה פשוט. לא לפתוח את הקושי לפני הילד".

ומכאן למצב הנוכחי: "ייתכן בהחלט שהורים רבים חוֹוים חרדות, אבל הילד לא צריך להיות חלק מזה. הוא לא פסיכולוג. יש לך קושי? ספר לאשתך, לאיש מקצוע; לא לילד. אנחנו עמוד השדרה של הילדים, החוסן שלהם".

אתחול מחדש

מה כן לעשות? הנוסחה של ולדר פשוטה: "השקיעו בכל שבוע חצי שעה עד שעה, והרכיבו סדר יום שבועי. מה עושים בכל שעה. מה הן המטלות לכל ילד. וגם סוג של מחירון: מה מקבל ילד שמצטיין. עם סדר יום, הכול ישתנה".

הוא מציע להביט אל דבר מופלא שמתרחש: "הדור שלנו זכה לשפע עצום, והוא מלא תסכולים. הדור הקודם, למרות הקשיים, היה שמח יותר. כך זה גם אצל הילדים. הם מקבלים הכול ונעשים ממורמרים יותר. עכשיו בורא עולם עושה לנו אתחול מחדש. פתאום בני-אדם מתחילים להעריך את הלחם, את הבריאות, את הדברים הפשוטים והחשובים".

הילדים ממשיכים אותנו

לקראת הסדר ולדר משתף בנימה אישית: "מה זה בעצם 'והגדת לבנך'? אנחנו מעבירים חינוך יהודי מדור לדור. אנשים שהולכים לעולמם בבוא היום, משאירים כאן נצר שהולך בדרכיהם. הילדים הם בשר מבשרם. ראיתי זאת אחרי שבני, צביקי, נפטר לפני שנה והניח שני ילדים. כשאני מביט בהם, אני ממש מרגיש שצביקי לידי. הוא השקיע בחינוך שלהם, ודרכם הוא מוסיף לחיות. 'והגדת לבנך' זה לא רק לענות לילד על שאלותיו. זה להמשיך את עצמך".

ולדר מסכם את המסר: "הַתחילו להעריך יותר את החיים. אמרו תודה על מה שקיבלתם. אֶהֱבו את מה שנתנו לכם. הודו לקב"ה, להורים, למורים, לחברים. התבוננו יותר בחיים ולִמדו להודות".


"ילדים מתבוננים במציאות דרך הוריהם". ולדר


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)