חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ממוזיקה לחינוך ובחזרה לאמנות
חיים יהודיים

מדורים נוספים
שיחת השבוע 1006 - כל המדורים ברצף
למצוא את האפיקומן
יש חדש
שלוש מצות, ארבע כוסות
חג-הפסח
מצה שמורה
"לא אמות כי אחיה"
סכנה: 'חמץ'
בציפייה לגאולה
ממוזיקה לחינוך ובחזרה לאמנות
אפיקומן כהלכתו

 

הרב ברוך חייט (צ'ייט) על רקע עמוד מההגדה

(הצילום באדיבות מגזין 'שירו לו')

אלפי מהדורות של ההגדה ראו אור עד היום. יש הגדות עם סיפורים, ויש עם פירושים; יש המלוּות בתצלומים מהוויי ליל-הסדר ויש שמאוירות בסגנונות מגוּונים. דומה שההגדה שהוציאו-לאור הרב ברוך חייט (צ'ייט) והצייר גדי פולק היא מן היפות ומהמרהיבות שבהן.

כשמביטים בפניו המיוסרות ובמצחו נוטף הזֵעה של היהודי, בזמן שהנוגש המצרי חושף שיניים ומצליף בו באכזריות, המושג 'עבודת-פרך' מקבל משמעות חדשה. עשר המכות נעשות חיות ומוחשיות. המעבר בין גזרי ים-סוף מפעים, ולנוכח התלמידים המתייצבים לפני רבותיהם אפשר כמעט לשמוע את הקריאה: "רבותינו, הגיע זמן קריאת שמע של שחרית".

בעקבות בקשת הכומר

כשנתיים וחצי השקיע פולק בציור ההגדה, בהנחייתו הצמודה של הרב חייט, שהקדים לכך עבודת מחקר מקיפה במקורות חז"ל. ההיכרות בין השניים החלה לפני כעשר שנים, זמן-מה לאחר שפולק עלה ארצה מחבר-העמים. פולק למד ציור ופיסול ברוסיה, וגילה את יהדותו בעקבות פנייה מכומר רוסי שביקשו לצייר את התנ"ך. הוא החל להתעמק בספר-הספרים ומצא את שורשיו.

קודם ההגדה הוציאו-לאור השניים סדרה של ספרים לילדים ("אבל גם למבוגרים", מבהיר חייט), העוסקים בתיקון המידות. 'המלכודת המסוכנת של שודדי הים המושחתים', 'מסע הפלאות למידות הטובות' ו'האוצר הגנוז באי של תיקון המידות'. הטקסט חכם, והציורים – מופלאים. יש ציורים שאפשר להתבונן בהם עוד ועוד ועדיין לגלות פרטים חדשים. "הרעיון הבסיסי שלנו הוא להעביר את המסרים בדרך החוויה", אומר הרב חייט. "אנו שואפים שהקורא או המתבונן ייהנו, ולאחר מכן יקלטו את המסרים ויושפעו מהם".

מפורצי המוזיקה היהודית

הרב חייט (60) הוא דמות ייחודית. נולד בניו-יורק ולמד בישיבת 'חפץ חיים', שם גם הוסמך לרבנות. לאחר מכן עלתה משפחתו ארצה והוא המשיך את לימודיו בסניף של הישיבה, שפתח אביו ז"ל בירושלים. בגיל עשרים היה מפורצי הדרך במוזיקה היהודית, והיה שותף למקהלות הוותיקות 'קול סלוניקה' ו'בני הרבנים'.

הלחין אין-ספור לחנים, שרבים מהם נעשו נחלת הכלל: 'מי האיש החפץ חיים', 'כל העולם כולו גשר צר מאוד' ו'מן המֵצר', אלה רק דוגמאות. אחר-כך עבר לחינוך. זה יותר מעשרים שנה הוא עומד בראש ישיבת 'מערבא', ביישוב חשמונאים.

שרים בלילה

פה ושם הוא עדיין מופיע, בעיקר בחו"ל. נראה שהוא ראש הישיבה היחיד ששר ומנגן לפני קהל. קִרבתו למוזיקה משפיעה גם על ישיבתו. "בכל ליל שישי עורך אחד התלמידים סיום על מסכת, ואני נושא שיחה בנושא תיקון המידות. אחר-כך מכבים את האורות ושרים כשעה. לפעמים אני מלמד ניגון חדש שהלחנתי", הוא אומר.

הרב חייט משוכנע שעל-ידי הנגינה והציור אפשר להעביר מסרים עמוקים מאוד. "על-אחת-כמה-וכמה בליל הסדר, שאז אנחנו מצוּוים 'לראות' את עצמנו כאילו יצאנו ממצרים – אין דרך טובה לעשות זאת מבעזרת ציורים", הוא מטעים.


 
תגובות
1.
ההגדה של פולק
אילת-02/04/07 00:15

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)