חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הזדמנות נוספת
חסידות


מאת: הרב מנחם ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1033 - כל המדורים ברצף
להיות יהודים גם "אחרי החגים"
יש חדש
לאדם ניתן הכוח לחבר
יצר טוב ויצר הרע
שלושה דברים
חתן מן השמים
הזדמנות נוספת
רוחו של מלך המשיח
מחיפוש אישי ל'חלום קטיף'
אמירת 'לחיים'

בכל שבת מברכים נוהגים חסידים להתוועד יחדיו ולהתעורר בקבלת החלטות טובות, אולם בשבת בראשית ההתוועדות היא "בחילא יתיר". על שבת זו נאמרה האִמרה של נשיאי חב"ד – "כפי שהאדם מציב את עצמו בשבת בראשית, כך תהיה כל השנה".

בשם רבנו הזקן נאמר, שבשבת בראשית מאירים "אור וחיות החכמה", שמשפיעים על כללות השנה. כל הימים של השנה – הן ימות החול, השבתות והמועדים, והן הימים החשובים בחייו הפרטיים של האדם – כולם יונקים ומקבלים משבת בראשית.

הרבי הרש"ב התבטא על השבת הזאת: "כשרותמים את הסוסים היטב, הנסיעה היא ישרה, חלקה ובטוחה". לאמור, שבת זו היא ההכנה והיסוד למהלך החיים של כל ימות השנה, לכן חשוב כל-כך לנצלה כראוי ולקבוע בה את הדפוסים והיסודות הנכונים, שיהיו בסיס למשך כל ימות השנה.

הקרון האחרון

שבת בראשית נחשבת גם-כן מעין הזדמנות נוספת. אמר כ"ק אדמו"ר הריי"צ: "עדיין יכולים לנצל את שעת הכושר ולעשות תשובה. בראש-השנה כותבים, ביום-הכיפורים חותמים, בהושענא רבה מנפיקים 'פתקי חיים', אבל עד שבת בראשית עדיין אין יוצאים מההיכל" (לקוטי דיבורים עמ' תשי"א).

הרבי מליובאוויטש (תורת מנחם תשי"א עמ' 62) המשיל זאת לרכבת, שיש בה כמה וכמה סוגי קרונות: "בשביל אותם נוסעים שלא עלו על הקרונות שעליהם כתוב 'בכייה ומרירות' (מכיוון ששייכים יותר לקו השמחה ואוהבים לרקוד), מצרפים ומחברים עוד קרון שעליו כתוב 'שמחה וריקודים', ואם ירקדו לשם שמים, יוכלו גם הם לעלות על הרכבת שנוסעת לקבל פני משיח". ולאחרי כל זאת מגיעה שבת בראשית, שהיא בבחינת 'קרון הזדמנויות' נוסף – "מי שלא מילאו בשלמות את העבודה של חודש תשרי... יכולים להשלים זאת בשבת בראשית".

אמנם לגבי ראש-השנה ויום-הכיפורים, חג-הסוכות ושמחת-תורה, אפשר לראות בשבת בראשית מעין 'שיריים', אבל לפעמים דווקא ב'שיריים' יש מעלה מיוחדת. וכך מצאנו בדברי חז"ל על דברי הנביא אלישע לאשת עובדיה "לכי מכרי את השמן... ואת ובנייך תחיי בנותר", שעל זה דרשו – "ואת ובנייך תחיי בנותר – עד שיחיו המתים". נמצא שדווקא ב'נותר' היה כוח נצחי. זה כוחה של שבת בראשית.

לפרוק את המטען

בתורת החסידות מדברים על שבת בראשית כעל מועד שבו צריכים 'לפרוק את הסחורה' של חודש תשרי. החודש הזה הוא בבחינת 'יריד', שבו קונים סחורה לרוב. בראש-השנה קונים קבלת עול מלכות שמים, ביום-הכיפורים מצטיידים בתשובה, בחג-הסוכות רוכשים שמחה של מצווה, ומשמחת-תורה שואבים שמחה למשך כל ימות השנה. עכשיו, בטרם יוצאים לעבודת כל השנה, צריכים 'לפרוק את הסחורה', כדי שכל הרכוש הרב הזה ישמש אותנו במשך השנה ויספק את הצרכים של ימות החול הרגילים.

תופעה נפוצה היא, שכאשר אדם שרוי באווירה מיוחדת ומרוממת, חל בו שינוי והוא נעשה אדם אחר, אבל מה קורה כשהוא שב לחיי היום-יום? יכול שיהיה פער בין התחושות הנעלות שמילאו אותו בחודש תשרי לבין שגרת החולין של כל ימות השנה. זה עניינה של שבת בראשית – לקשור את כל ההחלטות הטובות והערכים הנעלים של חודש תשרי עם חיי השגרה שאליהם נכנסים אחרי השבת הזאת.

לכן נוהגים להכריז במוצאי שבת בראשית – "ויעקב הלך לדרכו". לאמור, אף-על-פי שיהודי עוזב את חודש תשרי והולך לדרכו, דרך של חיי יום-יום אפורים ושגרתיים, הוא הולך בכוחו של יעקב אבינו, שמשמש סמל ודוגמה להשכנת הקדושה בתוך חיי החולין.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)