חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שתי משמרות, שני תפקידים
שולחן שבת


מאת: משיחת הרבי מליובאוויטש, מעובד ע"י צ' לבנוני
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1063 - כל המדורים ברצף
ללמוד כדי להיות יהודים
יש חדש
שתי משמרות, שני תפקידים
חג-השבועות
התורה קובעת
הפיקדון הוחזר
היום יבוא
לימוד יומי נוגע בנפש
עלילת שבועות בימי המקדש
ברכת התורה עם שחר

לאחר שהפרשה מפרטת את מתכונת המסעות והחניות של בני-ישראל, היא מתארת את עבודתו של שבט לוי. אומרת התורה: "הקְרב את מטה לוי, והעמדת אותו לפני אהרון הכוהן, ושירתו אותו".

מהו השירות ששבט לוי משרת? הדבר מופיע בשני פסוקים, שנראים ככפילות מיותרת. פסוק אחד אומר: "ושמרו את משמרתו, ואת משמרת כל העדה, לפני אוהל מועד לעבוד את עבודת המשכן". הפסוק השני אומר: "ושמרו את כל כלי אוהל מועד ואת משמרת בני-ישראל לעבוד את עבודת המשכן". מה פשר הכפילות?

עשייה ושמירה

שני הפסוקים עוסקים בשני סוגים של עבודת הלוויים במשכן. שני הסוגים הללו נקראים "משמרת", אך אלה שתי עבודות נבדלות.

ללוויים היה תפקיד של עשייה חיובית – פריקת משא המשכן, הקמת המשכן ושירה בעת עבודת המשכן. תפקיד נוסף שהוטל עליהם הוא למנוע דברים שליליים – לשמור שלא ייכנסו זרים (מבני ישראל) למשכן – כדי שלא ימותו בכניסתם למקום שאסור להם להיכנס אליו.

סיוע לכוהנים

התורה מספרת בהמשך, שלאחר מחלוקת קורח, שבמהלכה מתו מאתיים וחמישים האנשים שהקריבו את הקטורת, טענו בני-ישראל: "כל הַקָּרֵב הַקָּרֵב אל משכן ה' ימות", וכפי שמפרש רש"י, שטענתם הייתה: "אין אנו יכולים להיות זהירים בכך" (לא להיכנס למשכן). לכן ציווה ה' כי הלוויים יסייעו לכוהנים לשמור שבני-ישראל לא יתקרבו אל המשכן.

נמצא אפוא שעבודתם של הלוויים התחלקה לשני סוגים: האחד, התפקיד החיובי המיוחד שניתן להם – פריקת המשכן, הקמתו ושירה וזמרה; והשני, שמירת המשכן, שבכך רק סייעו לכוהנים למלא את תפקידם.

הכול יכולים

לאור זאת ברור ששני הפסוקים הנ"ל כפילות, וכל אחד ואחד מדבר על עניין אחר. אמנם בשניהם נאמר הביטוי "משמרת", אך בכל אחד ואחד מהפסוקים יש למילה הזאת משמעות שונה. יש משמרת במשמעות של שמירה, דבר האמור על תפקידם של הלוויים לשמור את המשכן, שבני-ישראל לא ייכנסו אליו. ויש משמרת במובן של מינוי – "ושמרו הלוויים את משמרת" – עליהם לשמור את המינוי והתפקיד המיוחד שהוטל עליהם, לפרוק את המשכן, להקימו, לשיר ולזמר.

הרמב"ם אומר, ש"לא שבט לוי בלבד, אלא כל איש אשר נדבה רוחו אותו... להיבדל... לפני ה' לשרתו – הרי זה יתקדש קודש קודשים". אפשר לחשוב, שאם יהודי לא הגיע לדרגת "נדבה רוחו והבינו מדעו" – לא יוכל להתקדש ולעבוד את ה' כמו הלוויים. על כך באה ההוראה מדברי רש"י בפרשתנו: "כולם היו זקוקים לצורכי המקדש, אלא שהלויים באים בשליחותם". כלומר, כל יהודי שייך לעבודת הלוויים, לשרת את ה', למלא את שליחותו בעולם הזה ולעשות לו יתברך דירה בתחתונים.

(לקוטי שיחות כרך יג, עמ' 9)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)