חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

חלופה למשפט החילוני
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1285 - כל המדורים ברצף
לטפח אהבה לארץ-ישראל
יש חדש
מסירות-נפש למען יהודי שני
אכילה
להרים את ה'תפילין'
להציל מלמטה
אסֵפה שסוכלה
סעודה לצדיקים
חלופה למשפט החילוני
כיבוד בבית-העלמין

עשר שנים לאחר שהחל עורך-הדין שלום אטלי בעבודתו המשפטית, נכנס פעם אחת לפגישה אצל הגאון רבי בן-ציון אבא-שאול, ראש-ישיבת פורת יוסף בירושלים. הוא שמע מפיו שפנייה לבית-משפט שאינו דן על-פי התורה – דינה כ'הליכה לערכאות'. "באותו רגע הבנתי שחייבים ליצור חלופה", הוא אומר. "צריך לתת לציבור את כל הכלים כדי שיעדיף את משפט התורה מבית-משפט חילוני".

זמן קצר לאחר מכן הקים אטלי בתל-אביב בית-משפט לענייני ממונות, הפועל על-פי חוקי הבוררות ופוסק על-פי ההלכה. מאז חלפו עשרים שנה, ואטלי הרחיב את פעילותו בתחום המשפט העברי לעוד ועוד מפעלים.

בית-משפט הלכתי

אטלי נולד באלג'יר. הוא מתגורר כיום ביישוב פסגות, והוא חבר לשכת עורכי-הדין בישראל משנת תשמ"ה (1985). הוא מקדם את המשפט העברי בשלושה תחומים בולטים: "אנו מפעילים שלושה בתי-משפט הפועלים על-פי התורה: בירושלים, בתל-אביב ובכפר-סבא. בתי-משפט אלה פועלים במקצועיות, בסטנדרטים המקובלים בבתי-המשפט הרגילים, אבל על-פי ההלכה", מסביר אטלי.

הפעילות השנייה שיזם – מכללה מקצועית שמכשירה עורכי-דין דתיים וחרדיים במשפט העברי. "גיליתי שרבים נרתעים מלגשת לבית-דין לענייני ממונות, כי לא היה להם מייצג מקצועי", הוא אומר. הפעילות השלישית – 'מכון לחקיקה הלכתית'. במכון יושבים שבעה דיינים, לצד משפטנים בכירים, כולם בעלי רקע תורני, והם מתרגמים כל חוק ישראלי לעקרונות ההלכתיים.

נכשלים בבלי-דעת

בעוד כמה חודשים ספורים עומד להופיע הספר הראשון, פרי עמלם של חברי המכון. "הספר עוסק בחוק הירושה, והוא הראשון בסדרת ספרים משפטיים-הלכתיים, שיעסקו בדיני חוזים, מתנות ומכר", אומר אטלי. "הספר קיבל את ברכתם של נשיא בית-הדין הרבני הגדול, הרב משה-שלמה עמאר, ושל הדיין בבית-הדין הגדול בירושלים, הרב זלמן-נחמיה גולדברג".

לדבריו, יהודים שומרי תורה ומצוות הפונים אל בתי-משפט בענייני ירושה עלולים להיכשל באיסורי גזל מדאורייתא. בחוזה של קניית דירה עלולים להיכשל באיסורי ריבית ולעבור על עשרות לאווים מהתורה. "בספר אנחנו מספקים דרכים ופתרונות להסדרים טובים הן על-פי החוק הן על-פי התורה".

ליהודים חוק משלהם

החוק הישראלי קובע שבשאלות שאין עליהן 'כיסוי משפטי' בחוק, אפשר לפנות אל המורשת היהודית. אטלי טוען שנשיא בית-המשפט העליון אהרן ברק עקף זאת וטען שאין הכוונה לדין התורה אלא ל'הוויי היהודי'... "כעורך-דין ותיק אני קובע בבירור כי הפסיקה ההלכתית מוסרית ומתחשבת יותר מפסיקות בתי-המשפט. ההלכה נותנת פתרונות לבעיות שהחוק אינו מכיר. גם הטענה שבתי-הדין הרבניים פוגעים בנשים – מופרכת", הוא אומר.

עוד אומר אטלי כי אין לו טענה אל בתי-המשפט, אלא שהם פשוט אינם מתאימים לעם-ישראל: "ליהודים יש החוק שלהם: התורה. אני מאמין שבע"ה יבוא יום ובתי-הדין יזכו לאמון גבוה יותר מבתי-המשפט, והציבור יעדיף לברר סכסוכים על-פי התורה".


אטלי: כשבתי-הדין יחליפו את בתי-המשפט


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)