חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מלחמות חובה ורשות

פרשת השבוע עוסקת בדיני היציאה ל'מלחמת רשות'. תורת החסידות משליכה על המלחמה של האדם ב'יצר הרע' שלו – ושואלת: האם מלחמת היצר היא רק 'מלחמת רשות'?
מאמרים נוספים בפרשה
אפשר לנצח בלי מלחמה
מלחמות חובה ורשות
שני אויבים, מקור אחד
כוחה של "מצווה קלה"
שכר המצוות - עכשיו או לעתיד?
כשיוצאים לדרך צריכים "מעקה"
צריך מעקה בחיים
לקרב בלי להתנשא
אחדות והפרדה
עבודה בלי טרדות
איך יכול הקב"ה "לגרש"?
הקב"ה אינו נפרד מישראל
לא למהר "להתגרש"
דבקות באלוקות ופרישות מתאוות העולם
יהודים כפועלי ה'
משפט צדק - חד משמעי
בלי כוונה
לזכור כדי להשכיח
לא לערבב כוחות נפשיים
מלחמה לשם זיכוך

כי תצא למלחמה (דברים כא,י)

פרשת השבוע נפתחת בדיני יציאה למלחמה: "כי תצא למלחמה על אויביך, ונתנו ה' אלוקיך בידך ושבית שביו".1 מלחמות ישראל מתחלקות למלחמות חובה (הנעשות על-פי ציווי ה') ולמלחמות רשות (הנעשות מתוך שיקולים עצמיים של עם-ישראל). ה'מלחמה' שעליה מדברת פרשתנו היא מהסוג השני, כפי שמפרש רש"י: "במלחמת הרשות הכתוב מדבר".

לאור זה מתעוררת שאלה על הסבריה של תורת החסידות בפרשה זו. החסידות מפרשת2 פסוקים אלה ברובד רוחני, שעל-פיו ה'מלחמה' היא מלחמתו של כל יהודי עם 'אויבו' - יצר הרע, שאותו הוא נדרש לנצח ואף 'לשבות' ממנו 'שבי' (לרתום את כוחות היצר לעבודת ה'). וכי זוהי בבחינת 'מלחמת רשות', והלוא מלחמה זו היא חובתו הבסיסית של האדם?

למה שכר?

מצד שני מתעוררת שאלה אחרת: אנו יודעים שעל עבודת ה' ניתן שכר, כפי שמבטיחה התורה. שכר ניתן רק לשכיר שמשכיר את עצמו מרצונו, ואילו עבד, שחייב ממילא לעבוד את אדונו, אינו מקבל שכר. ומאחר שעם-ישראל חייב לעבוד את ה', כפי שנאמר "לי בני-ישראל עבדים"3 - מדוע זכאים אנו לשכר?

מכאן, שאכן יש בעבודתו של יהודי לבוראו שני מרכיבים: מצד אחד הוא בבחינת 'עבד', שחייב לעבוד את ה', ומצד שני יש בו מרכיב של 'מלחמת הרשות', שמבחינה זו הוא מקבל עליו משימה זו מרצונו ובבחירתו החופשית - ולכן הוא זכאי לשכר.

הנשמות כיועצים

חז"ל אומרים4, שלפני בריאת העולם התייעץ הקב"ה אם כדאי לבוראו. "במי נמלך? [=במי התייעץ?] - בנשמותיהם של צדיקים". כלומר, הקב"ה התייעץ, כביכול, עם נשמות ישראל ("ועמך כולם צדיקים"5) אם לברוא את העולם, והן הסכימו לבריאת העולם וממילא לירידתן למטה בגוף גשמי.

כאן טמונים שני המרכיבים של החובה והרשות: לאחר שנשמות ישראל כבר ירדו למטה והתלבשו בגוף גשמי, הן חייבות לעבוד את ה', כעבד שחייב לשרת את אדונו; אולם מאחר שעצם ההחלטה על הבריאה באה מרצונן ומהחלטתן העצמית, לכן המלחמה מול יצר הרע נקראת 'מלחמת הרשות', ולכן זכאים היהודים לשכר על עבודתם.

המפתח ביד

השכר האמיתי הוא עצם המצווה, כפי שנאמר6: "שכר מצווה - מצווה". בכל מצווה שיהודי מקיים הוא משרה גילוי של אורו האין-סופי של הקב"ה בעולם ומכין את העולם לקראת הגאולה.

שכר זה עומד כבר עכשיו לרשותו של כל אחד ואחד מישראל, שכן הוא דומה לאוצר סגור בתיבה כשהמפתח בידו של האדם. כך כל יהודי, כשישתמש ב'מפתח' שבידו ויעשה עוד מצווה שעל-ידה יכריע "את עצמו ואת כל העולם כולו לכף-זכות"7 - מיד תבוא הגאולה האמיתית והשלמה, ועמה גילוי השכר בשלמותו.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי ספר השיחות תנש"א כרך ב, עמ' 796)

----------

1) דברים כא,י.

2) ראה אור התורה ריש פרשתנו. דיבור המתחיל "כי תצא" בספר המאמרים תרמ"ו עמ' כו-כז.

3) ויקרא כה,נה.

4) ראה בראשית רבה פרשה ח,ז. רות רבה פרשה ב,א (ג).

5) ישעיה ס,כא.

6) אבות פרק ד משנה ב.

7) רמב"ם הלכות תשובה פרק ג הלכה ד.



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)